DSC_5791
În doar două săptămâni și ceva, echipa de arheologi condusă de Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. Elena Nițu, a reușit să aducă la lumină mii de obiecte, vechi de 20.000 de ani sau mai mult – pandantive din piatră și os, arme și unelte din silex, os și piatră…, oase de ren și mamut.
Descoperirile din acest an ar putea să transforme șantierul arheologic de la Poiana Cireșului, Neamț, în cel mai important șantier arheologic paleolitic din Europa și Asia! În puține locuri din lume s-a mai descoperit o atât de mare bogăție de obiecte ca aici și de o atât de mare importanță.
Chiar astăzi, în dimineața zilei de miercuri, 27 august 2014, cu o oră înainte de a scrie acest articol, s-au descoperit alte două pandantive cu vârsta de 20.000 de ani iar lucrurile ies din pământ pe bandă rulantă…
Să ne îndreptăm atenția, însă, la ziua de ieri când s-a făcut o descoprire etraordinară, de interes mondial, una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale României, din toate timpurile: o statuetă feminină sculptată în os, cu incizii, ce are o vechime de 20.000 de ani sau mai mult, pe care specialiștii au numit-o VENUS Gravetiană. Este unică în România și printre puținele din lume.

VIDEO cu descoperirile, santierul si inteviu cu arheologii:

Ca să înțelegeți mai bine contextul cercetării arheologice paleolitice, vă informez că… până acum o săptămână, cel mai important complex arheologic din paleolitic era considerat coplexul Kostenski din Rusia, cu 22 de șantiere arheologice. După finalizarea cercetărilor din acest an și după popularizarea descoperirilor de la Poiana Cireșului, vârful cercetării paleolitice mondiale e posibil să se mute în România, aici, lângă Piatra Neamț, cu atât mai mult cu cât descoperirile din Rusia sunt de pe vremea comunismului.
Și încă un element care arată potențialul fabulos al acestui șantier: în Rusia, la complexul de 22 de șantiere de la Kostenski, s-au săpat 20.000 de metri pătrați (adică 2 hectare); în România, la Poiana Cireșului s-au săpat, în decursul anilor, 100 de metri pătrați, adică suprafața unui apartament mai mare. Cu toate acestea, deși s-a săpat o suprafață de 200 de ori mai mică decât în Rusia, aici s-au găsit, pe anumite direcții, o mai mare bogăție de obiecte din paleolitic… Imaginați-vă unde am fi dacă s-ar cerceta toată suprafața de interes arheologic de la Poiana Cireșului care este întinsă pe mai multe hectare…
De ce s-a cercetat atât de puțin până acum? Pentru că Ministerul Culturii, care a devenit o rușine națională în acest an când nu a alocat niciun leu cercetării arheologice, nu a dat prea mulți bani nici în anii trecuți. Cercetătorii au avut resurse în anii de dinainte pentru 10 zile de activitate pe an, adică vreo 2.000 de euro sau chiar mai puțin! Cum vi se pare? Asta în condițiile în care politicienii români fură pe rupte și aruncă banii pe cele mai mari prostii… În condițiile în care bisericile reformate maghiare din Transilvania au primit de la Minisetrul (in)Culturii, în anii trecuți, sute de mii de euro pentru renovare!
Din fericire, implicarea Asociației Geto Dacii și a sponsorilor pe care am reușit să îi atragem au făcut posibile aceste descoperiri. Fără sprijinul nostru, arheologii ar fi stat în acest an acasă iar aceste bogății ale trecutului ar fi rămas mai departe ascunse, poate pierdute pentru totdeauna…
Să le mulțumim încă o dată sponsorilor: mulțumim în primul rând firmei Dental Profile 2000 SRL din București, principalul sponsor al șantierului! https://www.facebook.com/DentalProfile
Mulțumim de asemenea firmelor Lafor SRL din Războieni (Neamț) și firmei Ancroma SRL din Piatra Neamț! Nu în ultimul rând, le mulțumim tuturor celor care au făcut donații mai mici sau mai mari pentru cercetarea arheologică. Îi mulțumim și prietenului nostru  Ovidiu Slătineanu (Asociația Neokoolt din Piatra Neamț) și a celorlalți voluntari care au dat o importantă mână de ajutor pe șantier.
În final, felicităm  încă o dată echipa dedicată de arheologi care a adus la lumină aceste lucruri! Mulțumim și așteptăm și alte descoperiri în zilele care urmează!

Notă: cum șantierul arheologic este studiat de mai mulți ani, s-au făcut teste prin care s-a stabilit vârsta fiecărui strat. Acest lucru face ca să se cunoască vechimea aproximativă a obiectelor descoperite acum. În perioada următoare se vor face teste de laborator pentru a se ști cu mai multă precizie vârsta lor.

Daniel Roxin 

Gasiti articolul aici: http://danielroxin.blogspot.ro/2014/08/descoperire-arheologica-de-interes.html?m=1

2014 © Copyright - DentalProfile

Conceptul de estetica dentofaciala si corporala.